Så jobbar vi

I ungdomskommittén planerar vi klubbens ungdomsverksamhet (-16 år): träningar, tävlingar, läger och annat skoj.

Vi ansvarar också för själva genomförandet, men här tar vi även mycket hjälp av andra klubbmedlemmar, till exempel för att lägga träningar och som tränare.

På våra aktiviteter ska man träffa kompisar, ha roligt, röra på sig och lära sig orientera.

Det finns många bra saker med orientering som vi vill förmedla till våra ungdomar och deras föräldrar:

1 Vi har roligt tillsammans

Det allra första är att vi har så roligt tillsammans. I och kring orienteringen händer det alltid oväntade saker. Man hittar inte till samlingsplatsen, för det var fel i vägbeskrivningen. Man kör fast med bilen när man ska parkera på en åker. Utedusch i snöoväder. Man missar en kontroll. Men det är alltid varmvatten i duschen. Och till sist hittar man kontrollerna. Och ibland springer man jättebra. Allt blir till gemensamma minnen som binder oss samman. Alla vilsare är kompisar! Vi är måna om varandra och har roligt ihop.

2 En speciell känsla

På en klar andraplats kommer en alldeles speciell känsla. När en orienterare är ute och springer, och så ser man kontrollen, precis där man tänkte att den skulle vara - den känslan är något alldeles speciellt. Den känslan vill vi ge möjlighet att vänja sig vid och glädjas åt!

3 Komma ut i naturen

Att komma ut i naturen, att få regelbunden motion, att lära sig läsa kartan vill vi också vara med och ge möjlighet till.

4 Ta ansvar och utvecklas

Och slutligen vill vi ge möjlighet för barn, ungdomar och föräldrar att vara med och ta ansvar i en ideell förening, och utvecklas genom det. (Med detta menas INTE försäljning av lotter, kalendrar, strumpor etc. - vi har inga sådana krav alls!)


Träningar och tävlingar

På träningarna delar vi upp ungdomarna efter deras orienteringsförmåga i olika nivåer : grön, vit, gul, orange och violett. Varje nivå har sina tränare, som tar hand om dem vid träningarna.

För ungdomarna upp till 12 år är fokus på att röra på sig och lära sig kartan. Mycket plats för lek!

Ungdomarna i 13-16-årsåldern, som har kommit upp i nivån orange eller mer, ingår i uppföljningsgruppen. Duktiga orienterare följer upp dem både praktiskt i skogen och teoretisk med t ex kartgenomgång.

Dessa ungdomar tävlar regelbundet. Målsättningen är att utveckla deras orienteringsskicklighet och att de ska kvalificera sig till mästerskapstävlingar: SSM, GM, USM (Sydsvenska mästerskapen, Götalandsmästerskapen, Ungdoms-SM).